GANDIVA INSTITUUT

Onderwijs en Training in de wetenschap Ayurveda

Ayurveda Kookschool

In juni 2017 heeft het Gandiva Instituut de Ayurveda Kookschool gelanceerd in Nederland. Al vijf jaar

verzorgt Gandiva workshops in Ayurvedisch en vegetarisch koken. De Ayurveda Kookschool neemt een

centrale rol in binnen ons instituut en we kunnen met de kookschool ons aanbod uitbreiden. De Kookschool

staat voor educatie in gezonde voeding en leefstijl vanuit Ayurvedisch perspectief, waarbij preventie de

sleutel is van een goede gezondheid. Het doel is om door middel van workshops en trainingen onderwijs

te verzorgen op het gebied van Ayurvedische voeding. Wees bewust wie je bent en wat je nodig hebt om

de kwaliteit van het leven in evenwicht te krijgen en bovenal te behouden. 


Op 10 september aanstaande starten we met een workshopcyclus Ayurvedisch koken. In een cyclus van

zes dagdelen gaan we iedere maand met een vaste groep Ayurvedisch koken en de theorie leren integreren

in je dagelijkse ritme. Na zes maanden ontwikkel je een goede basis om vanuit je eigen unieke constitutie

gezond te kunnen leven. Je energieniveau stijgt doordat de spijsvertering verbetert en bovenal de kwaliteit

van het leven kan weer optimaal worden ervaren. Tenslotte zijn voeding en leefstijl de twee belangrijkste

pilaren in Ayurveda.


Wat is Ayurveda?  

Ayurveda, een duurzame wetenschap met zijn eeuwenoude wijsheid, kent zijn oorsprong in India. Het

betreft een holistische gezondheidsleer met een natuurlijke vertrekpunt, waarbij de mens als geheel wordt

gezien; lichaam, geest en bewustzijn. Zeer essentieel is dan ook om je gezondheid in evenwicht te 

houden met de ritme van de natuur, waarbij de 5 elementen een belangrijke rol spelen. Ether, lucht, vuur,

water en aarde zijn aanwezig in de natuur waar we ook onderdeel van uitmaken. Met kruiden en 

specerijen kun je de elementen beïnvloeden en daardoor weer het evenwicht herstellen van lichaam geest 

en bewustzijn. De Ayurvedische keuken komt oorspronkelijk uit India en is volledig vegetarisch; geen vis,

vlees en eieren maar is ook geschikt voor niet vegetariërs.