GANDIVA INSTITUUT

Onderwijs en Training in de wetenschap Ayurveda

MASTERCLASS AYURVEDA CULINAIR IN BUSINESS



Personalized Food & Nutrition


Ruim vijf jaar organiseert het Gandiva Instituut workshops in Ayurvedisch en vegetarisch koken.

Gandiva legt zijn focus op educatie ter bevordering van een natuurlijke gezondheid, waarbij

persoonlijke ontwikkeling van ieder individu centraal staat. De basis wordt gevormd door het creëren 

van bewustwording. Dit doen we o.a door gepersonialiseerde voeding en leefstijl ter preventie in te 

zetten vanuit Ayurvedisch perspectief, waarbij de mind de belangrijkste rol speelt. Ieder persoon is 

uniek en op basis van aanleg past daar ook een specifiek voedingspatroon bij met een bijbehorende 

leefstijl. Voeding en leefstijl zijn twee van de drie belangrijkste pilaren van de Ayurvedische gezondheidsleer.



Ayurveda Culinair in Business


In deze Masterclass wordt de focus gelegd op groepen om op grote schaal gezonde voeding

 en leefstijl te bevorderen. Deze hebben als doel om in hun organisatie vitaliteit te stimuleren 

en gezond gedrag te belonen. Met als gevolg dat deze bewustwording zich als een olievlek 

zal spreiden en ook op andere gebieden meer balans zal ontstaan zoals werk, privé en het 

sociale leven. In de Masterclass Ayurveda Culinair in Business met als thema:


Personalized Food & Nutrition gaan we collectief aan de slag om onze persoonlijke doelen 

te behalen. Een collectieve aanpak zorgt ervoor dat je elkaar blijft motiveren op de werkvloer 

en niet vroegtijdig zult afhaken. Een gezonde en bewuste bedrijfscultuur waarbij we ook op 

lange termijn onze doelen blijven behalen door preventie. Dit zal zorgdragen voor een hogere

 productiviteit en tegelijkertijd een verlaging van het ziekteverzuim. Structureel werken aan 

vitaliteit zal de onderlinge verhoudingen versterken en samenwerking bevorderen. Met als

 uitgangspunt dat ieder individu uniek is en een persoonlijke aanpak vereist. In een groep 

koken en gezellig dineren zorgt voor onderlinge harmonie en een eenheidsbewustzijn.



Inhoud Masterclass 


De 1-daagse Masterclass Ayurveda Culinair in Business is een introductietraject voor bedrijven 

en instellingen en bestaat uit een theoretisch en praktijk deel.


Theorie


We starten met het theoretische deel waarbij gepersonaliseerde voeding en leefstijl centraal staat. 

Dit deel wordt verzorgd door een Ayurvedisch therapeut. U krijgt een inleiding in de Ayurvedische

gezondheidsleer met daarbij uileg over diverse menstypen en de 6 smaken. En de kennis over

de toepassing en werking van de kruiden en specerijen. De relatie van voeding en gezondheid 

wordt uitvoerig belicht en hoe u dit kunt beïnvloeden door de spijsvertering de optimale aandacht 

te geven die het vereist. Wat veroorzaakt ziekte en wat bevordert weer de balans en uiteindelijk 

het herstel?  En de relatie van uw bewustzijn en uw de voedselkeuze. Hoe het nuttigen van 

voeding en welke omgevingsfactoren hebben daar invloed op? Hoe verwerkt het lichaam het 

type voedsel en wat zijn daar de gezondheidseffecten van? Welke vetten, suikers en zouten zijn 

wel goed om te nuttigen op basis van uw aanleg en gezondheid?



Praktijk 


Onder leiding van een Chef-Kok leert u een heerlijk 4-gangen diner bereiden gebaseerd op de 

Ayurvedische kookkunst. Met een mix van de Europese en Aziatische keuken zullen we u de

Ayurvedische leer eigen maken. U leert  de gebalanceerde maaltijden te bereiden op basis van 

de 6 smaken. Daarbij houden we rekening met de invloeden van de seizoenen op uw gezondheid.

Er is gekozen om in deze Materclass heerlijk vegetarisch te gaan koken zonder vis, vlees en eieren

en met verse ingrediënten. Ayurvedisch koken is overigens ook mogelijk met vis- en vleesgerechten. 

We sluiten de workshop af met een culinair Ayurvedisch diner. 


Datum: woensdag 17 april of 16 mei 2019

Locatie: De Kookfabriek | Televisiestraat 4K |2525 KD Den Haag 

Tijdstip: 10.00 - 16.00u, inloop 09.45u Kosten: €137,11 p.p. incl. BTW,  introductie lezing | algemeen 

voedingsadvies | kruidenleer kookworkshop | recepten | culinair diner | onbeperkt drankenarrangement.


Inschrijven: minimaal 10 personen via link Eventbrite 


Woensdag 17 april 2019 https://www.eventbrite.nl/e/registratie-masterclass-ayurveda-culinair-in-business-53915262000 

Donderdag 16 mei 2019 https://www.eventbrite.nl/e/registratie-materclass-ayurveda-culinair-in-business-53953357946


Doelgroep: bedrijven |  instellingen | business clubs | overheid |  gemeenten |  gezondheidsorganisaties

hoge scholen | universiteiten | zorgprofessionals | kookclubs | overige belangstellenden     



Wat is Ayurveda?        


Ayurveda, een duurzame wetenschap met zijn eeuwenoude wijsheid, kent zijn oorsprong in India.

Het betreft een holistische gezondheidsleer met een natuurlijke vertrekpunt, waarbij de mens als

geheel wordt gezien; lichaam, geest en bewustzijn. Zeer essentieel is dan ook om je gezondheid 

in evenwicht te houden met de ritme van de natuur, waarbij de 5 elementen een belangrijke rol

spelen. Ether, lucht, vuur, water en aarde zijn aanwezig in de natuur waar we ook onderdeel van 

uitmaken. Met kruiden en specerijen en de kennis van de 6 smaken kun je de elementen beïnvloeden

en daardoor weer het evenwicht herstellen van lichaam geest en bewustzijn. De spijsvertering krijgt

in de Ayurvedische keuken de volle aandacht. De traditionele Ayurvedische keuken komt 

oorspronkelijk uit India en is volledig vegetarisch; geen vis, vlees en eieren.